22 Mayıs 2019 / Çarşamba

Güncel

17.04.2019

KIDEM TAZMİNATI HAKKIMIZIN YOK EDİLMESİNE VE ZORUNLU BES SOYGUNUNA HAYIR!

HAKLARIMIZA SAHİP ÇIKMAK İÇİN 1 MAYIS’TA ALANLARDA BULUŞALIM!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kıdem tazminatının fona devredileceğini ve zorunlu bireysel emeklilik sisteminin (BES) yeniden yapılandırılacağını açıkladı. Albayrak, fonlarda biriken kaynakların şirketlere ucuz kredi olarak kullandırılacağını da söyledi. Henüz bir yasa taslağı yok. Ancak Albayrak’ın açıklamalarından ve basına yansıyan haberlere göre:

1) Zorunlu BES’ten çıkanlar yeniden sisteme dâhil edilecek. Belli bir süre boyunca zorunlu BES’ten çıkmak hiçbir biçimde mümkün olmayacak. Her ay işçilerin brüt ücretlerinden yüzde 3 oranında kesinti yapılacak. İşçinin 56 yaşına kadar sistemde kalması gerekecek. İşçi asgari bekleme süresini doldursa bile 56 yaşından önce sistemden ayrılırsa çok ciddi kesintilerle karşı karşıya kalacak. Sadece son 1 yılda enflasyonun yüzde 11,3 altında getiri sağlayan BES sisteminde işçilerin birikimleri bırakalım değerlenmeyi, enflasyon karşısında pula dönebilecek. BES, enflasyon kadar getiri sağlasa bile 20 yıl boyunca asgari ücret üzerinden BES kesintisi yapılan ve 56 yaşına kadar sistemde kalan işçinin eline aylık 123 TL geçecek. Bir yandan da emekli aylıkları düşmeye devam ederken, zorunlu BES emekli aylıklarındaki büyük gerilemeyi telafi etmeyecek.

2) Kıdem tazminatı fonu kurulacak. Kıdem tazminatı iş sözleşmesinin sona ermesine bağlı bir hak olmaktan çıkacak. Kıdem tazminatı artık işçi ve işveren arasındaki bir ilişki olmayacak. İşverenler her ay her bir işçi adına fonda açılacak hesaba kıdem tazminatı primi yatıracak. İşçi belli bir süre boyunca fondaki parasını çekemeyecek. İşçi asgari bekleme süresini doldursa bile emeklilik tarihinden önce fondaki parasını almak isterse ciddi kesinti ve kayıplar yaşayacak. Kıdem tazminatı iş güvencesi olmaktan çıkacak. İşten çıkarmalar kolaylaşacak. İşten çıkarılan ya da ayrılan işçi asgari süreyi doldurmamışsa fondaki parasını çekemeyecek. Kıdem tazminatı kara gün dostu olmaktan çıkacak. Kıdem tazminatı her 1 yıl için 30 günün altına, örneğin 20 ya da 14 güne düşebilecek. Kıdem tazminatı artık son ücret üzerinden hesaplanmayacak. Servis ve yemek gibi birçok yan hak artık kıdem tazminatı hesabına dâhil edilmeyecek. Fondaki tutar enflasyon karşısında değer kaybedebilecek. Sonuç olarak kıdem tazminatı hakkı yok edilecek ve çok ağır maddi kayıplar yaşanacak.

3) Zorunlu BES sistemi ve kıdem tazminatı fonu birbiri ile entegre edilecek. İşçi fonlardaki parasını istese ve ihtiyacı olsa bile alamayacak. Böylece fonlarda ciddi kaynaklar birikecek. İşçinin alamadığı, çekemediği parası şirketlere ucuz kredi olarak kullandırılacak.

Bu tablonun karşısında sözümüz açık ve net! Kıdem tazminatı hakkımızın yok edilmesini, zorunlu BES soygununu, işçilerin emeğinin sermayeye peşkeş çekilmesini kabul etmiyoruz!

Tüm üyelerimizi, tüm işçileri, tüm emekçileri haklarımıza sahip çıkmak için, soyguna dur demek için 1 Mayıs’ta alanlara davet ediyoruz!

SOSYAL-İŞ SENDİKASI GENEL YÖNETİM KURULU

BASIN AÇIKLAMASININ PDF FORMATINDAKİ TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ

Video Galerimize Göz Atın!

Sendikamız hakkında basında yer alan haberler, gerçekleştirdiğimiz organizasyonlar ile ilgili videoları buradan izleyebilirsiniz.

GÖZAT

BİZE ULAŞIN